2018-09-13 10:52:50• hírek • Bede Emőke

Elrettentő adatok: a tinik 60 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt

Míg jónéhány évvel ezelőtt csak az alkohol miatt kellett aggódniuk a szülőknek, manapság a gyerekek már könnyen hozzáférnek a különféle tudatmódosító szerekhez is, melyek legalább annyira veszélyesek lehetnek számukra, mint a különféle szeszes italok.

A Szatmár Megyei Drogmegelőzési és Tanácsadói Központ nemrégiben felmérést készített, melynek során 721 középiskolás diákot kérdeztek meg alkohol- , cigaretta- és drogfogyasztásukról. Az adatok igencsak kétségbeejtőek, ugyanis kiderült, a tinik 90 százaléka fogyasztott már alkoholt, 60 százalékuk pedig rendszeres alkoholfogyasztónak vallja magát, mi több, 45 százalékuk azt is megtapasztalta, milyen mattrészegnek lenni. 2 százalékuk pedig már ivott gyógyszerre alkoholt.
 

A cigaretta is napi szinten jelen van a fiatalok életében, ugyanis 59 százalékuk már próbálta, 35 százalékuk pedig rendszeresen dohányzik is. Ami a drogfogyasztást illeti, a drogpevenciós központ felmérése szerint a diákok 15 százaléka próbált már ki valamilyen kábítószert. A felmérés arra is rávilágított, hogy az újabb típusú vegyületek még nem törtek be a Szatmár megyei piacra, még mindig a „tradicionális” kábítószerek a népszerűek. A kábítószert legalább egyszer kipróbáló diákok java része a kanabisz mellett tette le voksát, de a különféle nyugtatók és etnobotanikus szerek is vonzóak a fiatalok számára.
 

S hogy honnan szerzik be a tinik a különféle anyagokat? 68 százalékuk azt vallotta, hogy barátai segítségével jut hozzá az elszívható, bevehető, beinjekciózható szerekhez, a többiek pedig egyenesen a kereskedőktől szerzik be a különféle drogokat. A kevésbé tehetősek pedig maguknak készítenek kábítószert: különböző füveket olyan, a háztartásban használt kémiai anyagokkal fújnak be, mint patkányméreg és éppen csótányirtó szer. Természetes, hogy utóbbiak kerülnek rövid időn belül az orvos kezére -közölte Camelia Iacob, a központ vezetője.
 

A 2005-nen alakult Drogprevenciós Központ a tudatmódosító szerek terjedésének megfékezése érdekében rendszeresen szervez megelőző kampányokat, melyekben általában számíthat a Szatmár Megyei Rendőrség támogatására is. De a központ tevékenysége nem merül ki ennyiben, ugyanis a drogfüggők számára pszichológiai, szociális vagy orvosi segítséget is tudnak biztosítani a leszokás folyamán. Amennyiben gyermekének segítségre van szüksége, bátran tárcsázhatja az ingyenesen hívható 0800 8700 700-as számot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: